GPS in GentSteeds meer camera’s worden uitgerust met een GPS module. Door deze GPS gegevens worden de foto’s voorzien van de exacte plek waar ze gemaakt zijn. Dat kan leuk zijn, maar ook handig om zaken terug te zoeken. In Lightroom kan je op die manier zien waar je je foto’s hebt gemaakt. Want weet je na een paar jaar nog exact waar je deze foto hebt gemaakt?

Lees verder om te zien hoe je kan zorgen dat je zonder GPS in je camera toch je foto’s van een exacte GPS locatie kan voorzien.

De Kaart-module in  Lightroom.
Als je naar de kaart gaat in Lightroom dan zie je de hele wereld. Door te scrollen of de plus en min knop onderaan de kaart te gebruiken kan je inzoomen en naar de plek te gaan waar je wilt gaan. Met de weergave kan je kiezen tussen verschillende opties van de kaart. Hier gebruik ik zelf altijd de hybride-optie. Foto’s waar al GPS coördinaten in zitten, verschijnen automatisch op de kaart. Hoe meer je inzoomt, hoe meer verspreid je de foto’s zult zien.

Als je geen vlaggen op de werledkaart ziet heb je óf geen foto’s met een GPS coördinaat of je hebt niet al je foto’s in de filmstrip onderaan staan. Misschien heb je dan een filter aan staan of niet alles foto’s geselecteerd in je bibliotheek.

Ik heb een camera met/zonder GPS.
Sommige camera’s hebben een ingebouwde GPS, bij andere kan je een extra zender kopen (meestal een prijzige optie). Maar heel veel camera’s hebben geen mogelijkheid om direct GPS gegevens aan de foto’s door te geven.

‘Ongeveer’ GPS toepassen.
Mijn foto’s staan allemaal in Lightroom en veel foto’s zijn voorzien van ‘ongeveer’ GPS data. Dat is redelijk makkelijk te doen. Je opent in Lightroom de kaart en ‘sleept’ de foto’s gewoon handmatig naar de plek waar je ze gemaakt hebt. Je hebt nu kans dat Lightroom vraagt of er ‘omgekeerde geocoding’ mag toepassen. Lightroom vult dan op basis van de GPS gegevens de EXIF gegevens aan met deze gegevens.

gps-slepen-lightroom

‘Exacte’ GPS toepassen.
Soms wil je het nauwkeuriger, je loopt bijvoorbeeld een rondje door een onbekende stad. Dan is het handig als de GPS gegevens automatisch in de foto komen. Als je een smartphone hebt dan zit je goed. Lightroom kan namelijk een GPS logbestand downloaden en je smartphone kan een GPS logbestand maken.

Gebruik maken van een GPS logbestand.
Een GPS logbestand kan je smartphone maken voor je. Je hebt een app nodig die continu de GPS gegevens doorgeeft en deze gegevens in een bestandje opslaat. Zelf gebruik ik een iPhone en de app ‘GPX Master’. Als eerste zorg je er voor dat de datum en tijd van je camera exact gelijk staat met de datum en tijd van je mobiel. De foto’s worden namelijk op tijd gekoppeld. Start GPX master en zorg er voor dat de app je GPS gegevens logt. Nu zal de GPS van je mobiele telefoon continu bijhouden waar je bent. Zolang jij er voor zorgt dat je camera dicht bij je telefoon is weet je straks precies waar je foto’s gemaakt zijn.

Als je klaar bent met fotograferen stop je GPX master en sla je het GPS bestand op op een locatie waar je straks vanaf je computer bij kan. Dat GPX bestand ga je namelijk straks in Lightroom importeren.

Importeren in Lightroom.
Nadat je de foto’s hebt geïmporteerd in Lightroom ga je ze koppelen aan het GPS bestand. Hieronder staan diverse schermafdrukken met aanwijzingen. Klik ze aan om ze in het groot te zien:

 

GPS-toevoegen-tracklog-laden

Als eerste laden we de tracklog. Klik op het tracklog icoon en selecteer het GPX bestand.

GPS-toevoegen-tracklog-beschikbaar

Je tracklog staat nu op de kaart. Je ziet nu mooi je route staan. We moeten nog wel de foto’s toevoegen.

Selecteer al je foto’s (CTRL-a of CMD-a), klik op het tracklog-icoon en selecteer “xx foto’s autom. taggen”

GPS-toevoegen-foto's-hebben-nu-gps-info

Bij de meta-data zie je nu de GPS coördinaten en soms nog meer info zoals land, stad en zelfs straat.

GPS-toevoegen-foto's-gps-icoon

Door op het pin-icoontje te klikken opent de kaart-module op de plek waar de foto gemaakt is.

Wat zijn de nadelen?
Het gebruik van een GPS logger zorgt er natuurlijk voor dat je batterij van je mobiel wat sneller leeg loopt.

Welke apps kan ik gebruiken?
Er zijn verschillende apps voor de verschillende telefoons. Ik heb hier twee apps neergezte waarvan ik weet dat ze werken.
Android: Geotag Photos Lite (gratis versie) Geotag photos PRO (betaalde versie)
IOS: GPX master (gratis versie, mogelijkheid om met een in-app aankoop de reclame uit te schakelen)

Maar misschien wil je geen GPS.
Wil je geen GPS data? Als je de foto nu op het internet zet, dan zit de GPS er in verborgen. Misschien wel je dan niet, let dan even op. Soms komt het gewoon even niet uit dat mensen kunnen zien waar je bent…  

Over Lightroom.
Ik verzorg enkele malen per jaar een tweedaagse workshop Lightroom. Interesse? Kijk dan vooral even verder op deze pagina voor de inhoud van deze workshop.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl