Upright (rechtop)Deze week is Lightroom 5 uitgekomen, de nieuwste telg van Adobe. Zelf werk ik al enkele jaren naar volle tevredenheid met Lightroom en verzorg ik ook tweedaagse workshops Lightroom.

De afgelopen week kon je als stoeien met de beta versie om alvast te wennen aan de nieuwe functies. Een upgrade kost rond de 70-75 euro en het volledige pakket (als je Lightroom nog niet hebt) kost rond de €130,-

Maar is het wel nodig om de upgrade te doen? Lightroom 4 is namelijk nog maar 13 maanden gelden uitgebracht. Lees verder om te ontdekken of het voor jou zinnig is.

Nieuw: Upright
Met deze functie trek je scheve afbeeldingen in één klik recht. De software detecteert de horizon en zet je foto recht. Maar ook gebouwen en andere structuren die vervormd zijn door de lens of je positie ten opzichte van bijvoorbeeld een gebouw kan Lightroom 5 recht zetten.

Upright (rechtop)

 

Nieuw: Radiaal verloop
Het verloop was al een krachtige manier om bijvoorbeeld een lucht selectief donkerder of lichter te maken. Nu is er een radiaal verloop aan toegevoegd. Met deze optie kan je een cirkelvorm verloop maken, mooi om te gebruiken om ergens de nadruk op te leggen met een ‘lichtje’.
LR5 Radiaal filter

 

Nieuw: Geavanceerd retoucheerpenseel
Was de beperking in Lightroom 4 nog dat je alleen in een cirkelvorm kon retoucheren, nu kan je deze cirkel gebruiken om een grillig voorwerp te selecteren en te vervangen. Dit zal je zeker af en toe een uitstapje richting Photoshop besparen.

LR5 geavanceerd spot verwijderen

 

Nieuw: Geavanceerd spot removal
Als je vaak last hebt van een vuile sensor dan ben je aardig wat tijd kwijt aan het verwijderen van die nare vlekjes. Sneller werken zal je in LR5 niet gaan doen, maar er is nu wel een optie beschikbaar om de vlekken beter te laten zien. De kans dat je er eentje mist is dus een stuk kleiner. Dat scheelt weer als je die grote afdruk laat komen en pas dan die vervelende vlek ziet die je dus gemist hebt.

LR5-gevanceerd-spot-removal

Nieuw: Slimme voorvertoningen
Als je veel met een laptop werkt dan kan je er tegenaan lopen dat je te weinig ruimte hebt om al je foto’s op je laptop te hebben. Lightroom kan goed overweg met bestanden op een externe harde schijf. Maar met de introductie van versie 5 is er nog iets beters gekomen, de slimme voorvertoning. Deze neemt slechts 5-10% van de ruimte in van een normale RAW file en heeft als voordeel dat je gewoon op deze slimme voorvertoning je optimalisaties uit kan voeren. Deze worden dan vervolgens weer toegepast als het originele RAW bestand aangesloten wordt. Ideaal voor fotografen die veel op reis zijn en toch graag op hun (beperkte) laptop hun beelden mee willen nemen en eventueel willen bewerken.

Nieuw: Videopresentaties en verbeterde fotoboeken
Ook voor het presenteren van je foto’s zijn er verbeteringen doorgevoerd. Het is nu ook mogelijk om videopresentaties te maken en de workflow voor de boeken is verbeterd.

Moet je nu upgraden?
Ik ga zelf zeker upgraden, aangezien fotografie mijn werk is en dit mij toch wel wat tijd kan besparen is voor mij een snelle beslissing. Zeker het geavanceerde retoucheerpaneel en de slimme voorvertoningen zijn daarbij doorslaggevend. Ook het feit dat je met één klik gebouwen recht kan zetten is een fijne optie

Maar ik kan me goed voorstellen dat je weer €75 wel veel geld vindt voor een upgrade. Lightroom 4 is een krachtig softwarepakket waar je hele veel mee kan. Als je nog niet tegen problemen aanloopt in je workshflow, je hebt vanwege je aantallen foto’s nog geen capaciteitsproblemen of hebt geen behoefte aan (nog) meer mogelijkheden om je foto’s te bewerken dan blijf je lekker bij LR4.

De tweedaagse workshop die ik in verzorg zal ook niet erg veel wijzigen. De basis van het programma staat stevig en dat is ook de basis van deze workshop. Natuurlijk sta ik stil bij de opties van LR5, maar ook met LR4 zal je zien dat deze software je echt kan helpen om snel en effectief je foto’s te optimaliseren.

Het upgraden zelf:
Als je dan gaat upgraden, dan zorg je natuurlijk eerst even voor wat voorzorgsmaatregelen. De kans dat het misgaat is erg klein, maar liever de kans op problemen minimaliseren. Je maakt eerst een goede backup van je lightroom database (maar dat deed je toch altijd???). Het kan geen kwaad om als je toch bezig bent om ook nog een gewone backup te maken.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl