les 2, het licht

Het licht, belangrijk voor fotografen en voor schildersDe letterlijke betekenis van fotografie is “schrijven met licht”, en niet voor niets is het licht het meest belangrijke element in de fotografie. Is er geen licht, dan is er gewoonweg geen foto.

De camera in je mobiele telefoon maakt over het algemeen kwalitatief minder goede foto’s als er weinig licht is. Dat is overigens ook zo met de duurdere “gewone” camera’s, maar bij kleinere camera’s zie je dit effect eerder.

Zie het licht

Zie het licht en leg het vast!

Overdag:
De beste tip is nog altijd om te zorgen dat je onderwerp in het licht staat, en dat je zelf dus met je rug naar het licht toe staat. Dit hoeft niet letterlijk zo te zijn, want het licht mag best een beetje van de zijkant komen, maar als je het onderwerp goed op de foto wilt, hou dan de zon achter de camera.

tegenlichtAls je binnen fotografeert, zorg dan dat je onderwerp zo dicht mogelijk bij het raam is, want daar is altijd meer licht. Regels in de fotografie zijn er echter om overtreden te worden, dus een foto met tegenlicht kan een mooi beeld opleveren. Tegenlicht geeft vaak mooie silhouetten en een lensflare (de gekleurde vlekken die je soms ziet bij een tegenlichtopname) kunnen juist spannende fotografie opleveren.

Avond en nacht:
Ondanks dat je camera misschien iets minder presteert als het gaat schemeren en donker is, kan je toch mooie plaatjes schieten. Het blauwe uur waarbij de licht diepblauw wordt vlak na zonsondergang is een ideale tijd om een sprookjesachtige sfeer mee te geven aan je foto’s. Belangrijk om te weten is, is dat de camera een langere tijd nodig heeft om de foto te maken. Nachtfoto, met gebruik van de stoplichten en de regen op de voorruitHierdoor is het goed mogelijk dat je een onbedoeld bewogen foto krijgt. Hou je camera stevig vast en probeer zo stil mogelijk te staan of beter nog, zet je camera ergens op of tegenaan. Voor de echte avond en nachtfotograaf zijn er hulpmiddelen om je camera goed stevig vast te zetten zoals “the glif” voor de iPhone. Er zijn ook apps die aangeven of je je camera goed stil houdt. Overigens geldt dat je door het maken van bewegingen tijdens het fotograferen een mooi effect mee kan geven aan je foto.

 

 

terug naar les 1, ken je camera naar les 3, compositie