les 3, compositie

Regel van derden gevisualiseerdEen goede foto bevat een evenwichtige compositie, en een evenwichtige compositie krijg je door een goede vlakverdeling in je foto te maken. Dat houdt over het algemeen in dat je de regel van derden gebruikt. Bij de regel van derden verdeel je het beeld in 9 gelijke delen door het toevoegen van 2 horizontale en twee verticale delen. In sommige camera’s en apps is deze verdeling ingebouwd. Op de foto’s op deze pagina zie je de regel van derden toegepast in de rode lijnen.

Het is belangrijk om je mobiel recht te houden, een scheve horizon kijkt vaak vervelend.  Soms heeft je mobiel de mogelijkheid om een raster te tonen waardoor je de horizon recht kan zetten.

De regel van derden gaat voornamelijk goed op bij het neerzetten van je horizon, Denk vooraf na of je voornamelijk de lucht wilt laten zien, of het land (of de zee). Wat het belangrijkst is in je foto, geef je de meeste ruimte:

De horizon op 1/3

Overigens is het natuurlijk mogelijk om de foto later bij te snijden om de compositie interessanter te maken zoals ik bij bovenstaande foto heb gedaan. Origineel was er veel meer gras te zien, maar dat was net zo groen als de rest. Veel apps kunnen een stukje snijden en daarmee de compositie achteraf nog bijwerken. Alles mag!

Ook het spiegelen van een foto kan soms een aangenamer beeld opleveren, de leesrichting van links naar rechts is meestal een fijnere manier om naar een foto te kijken:

rechts naar links van links naar rechts

 

Wil je een echte workshop bij me volgen? Dat kan, in Rotterdam verzorg ik geregeld een workshop Fotograferen met je mobiel

terug naar les 2, het licht naar les 4, ga dichterbij