les 4, ga dichterbij

Als je een foto maakt, dan moet het voor de kijker in één keer duidelijk zijn waar de foto over gaat. Dat kan je bereiken door dichterbij te gaan. En dichterbij doe je door er naar toe te gaan, gebruik bij voorkeur niet de digitale zoom (in een latere les meer info daarover). Bij deze foto’s zie je waarom (klik om de foto’s te vergroten):

Lekkere broodjes, maar veel rommel rondom de broodjes  Dezelfde broodjes nu dichterbij

Dichterbij helpt je om te laten zien waar het over gaat. Soms moet je echter de situatie wat helpen. Op een filmset kwam ik dit leuke ouderwetse kinderfietsje tegen. De eerste foto die ik er van nam is rommelig. Er staat allerlei rommel om het fietsje heen, en het gele kratje bier trekt de aandacht. Door het fietsje onder de arm mee te nemen en 5 meter verderop te zetten kreeg ik een veel beter beeld van deze filmfiets.

Fietsje op filmset fietsje zonder rommel

Ga dus dichterbij om de focus op je onderwerp te leggen, en dat werkt ook goed als je mensen op de foto zet, en één of twee stappen doen al heel veel in je uiteindelijke foto!

Ga dichterbij

Ga dichterbij

Ga dichterbij

 

 

 

 

 

 

Wil je een echte workshop bij me volgen? Dat kan, in Rotterdam verzorg ik geregeld een workshop Fotograferen met je mobiel

terug naar les 3, compositie naar les 5, ga door