50-50 dag evaluatie

50 mm aankondigingErgens half december bedacht ik dat het leuk zou zijn om weer eens een goed fotoproject te doen. Omdat ik veel bezig ben met cursussen, workshops, de fotoreizen en natuurlijk gewone opdrachten wil het ‘voor mezelf’ fotograferen er wel eens bij in schieten. Een duidelijk project zou me in ieder geval helpen om weer eens een slag te maken.

50 Dagen lang met de 50 mm lens een foto maken én direct publiceren, dat leek me een behoorlijke klus maar wel te doen. Dus de aankondiging ging de deur uit, op mijn website, Facebook en in de nieuwsbrief. Bij dit soort projecten is het ook goed dat er een soort van sociale controle is, zodat je niet versloft… Wat het resultaat was, dat lees je hier verderop.

Vanaf 1 januari ben ik begonnen en afgelopen donderdag, 21 februari was het de laatste dag. De snelle rekenaars hebben het direct door, dat zijn 52 dagen en dus heb ik twee dagen verzuimd. Twee dagen waarin ik behoorlijk geveld was door een stevige buikgriep maakten dat ik die twee dagen niet kon fotograferen.

Wat heb ik geleerd

Mijn 50 mm lens is een zeer plezierige vriend. Dat wist ik al, maar ik ken mijn 50 mm lens nu door en door. Het is goed te doen om in schemerige omstandigheden nog met goede sluitertijden foto’s te maken. De kleine scherpte-diepte die je kan krijgen met een groot diafragma van f/1,8 of f/1,4 werkt af en toe best wel fijn, maar ik heb daar niet bewust veel mee gewerkt.

50 mm project, dag 32Er zit een behoorlijk verschil in de 50 mm op een fullframe camera of op een crop camera. Dat merkte ik op 28 januari toen ik gedwongen moest schakelen tussen mijn 5D en de 7D omdat de sluiter van mijn 5D kapot was. Niet dat de 50 mm niet fijn werkt op de 7D, maar er zit een groot verschil in beeld waar je dan weer even aan moet wennen. Gelukkig was de 5D weer snel terug en kon ik de 50 weer vast schroeven.

Tijd is een behoorlijke factor. Het valt niet mee om iedere dag een foto te maken, zeker niet als je doordeweeks cursussen in de avond moet verzorgen. Dat maakt dat je wat creatief om moet gaan met de beschikbare middelen. En er voor moet waken dat je niet te vaak in herhalingen valt (bijvoorbeeld op 14 januari en 16 januari).

Als je weet hoe de techniek werkt en je hebt de mogelijkheid om goed te kijken heb je soms maar twee foto’s nodig om één goede te maken. Maar soms heb je niet de mogelijkheid om te kijken door de camera. Op de laatste dag stond de camera vast op statief op de bijrijdersstoel. De sluitertijd van 10 seconden was een wilde gok. Dan maak je makkelijk 40 foto’s voordat er eentje tussenzit die wellicht te publiceren is.

dag 18 van het 50/50 projectDe 50 mm is ook goed als landschaps lens te gebruiken (op het Noord-Bevelandse trio van 8 februari, 9 februari en 10 februari). Dit vergt wel wat meer denk- en kijkwerk dan met een groothoeklens. Maar van nadenken en goed kijken is een foto nog nooit slecht geworden.

Al met al was dit een leuk project om te doen. Naast de 50 gepubliceerde foto’s heb ik natuurlijk nog wel wat extra foto’s gemaakt. Ik ben aan het nadenken of ik op één of andere manier nog wat kan doen met deze 50+ foto’s. Zal dus nog wel vervolgd worden.

En dan nu? Binnenkort weer een projectje? Vast wel, maar wat, dat weet ik nog niet. Ik heb behoefte aan licht en het voorjaar wil nog maar niet beginnen. Misschien dat ik daar wat mee moet gaan doen…

 

Wil je alle foto’s op een rijtje zien? Kijk dan hier eens.

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

3 thoughts on “50-50 dag evaluatie

  1. Ik vind je project hartstikke goed geslaagd…. Wie weet ga ik project zelf ook is doen… Want idd door het probleem “tijd” fotografeer ik veel te weing…

    Gr. Daphne

Stel een vraag