Back Button Focus

New York, 9-11 monument

New York, 9-11 monument, scherp gesteld op de roos met de Back button focus

Ik gebruik het nu enkele maanden en ik ben er blij mee, de Back Button Focus (of is het hét back button focus?)

In ieder geval, door deze optie in te schakelen stel je scherp met een knop aan de achterkant van de camera en niet meer door de ontspanknop half in te drukken. Hoe je deze optie inschakelt en waarom dit een voordeel is lees je verderop.

Wat is het?
Zoals je waarschijnlijk wel weet stelt je camera scherp als je de ontspanknop half indrukt. Vaak is dat prima, maar in sommige gevallen wil je wat anders. Door de Back Button Focus (BBF) in te schakelen stelt de camera alleen maar scherp als je deze speciale knop op de camera indrukt. Je gebruikt het centrale focuspunt als je gebruik maakt van BBF.
Het meten van het licht blijft overigens gewoon gebeuren als je de ontspanknop indrukt, daar wijzig je dus niets aan.

Police Line, Do Not Cross

De taxi had geen invloed op het focuspunt

Waarom zou BBF willen gebruiken?
Waarom zou je niet willen scherp stellen met de sluiterknop (ontspanknop)? Waarschijnlijk doe je dit namelijk al jaren.

Als je de BBF optie gaat gebruiken hoef je niet bij iedere foto opnieuw scherp te stellen, dat levert een bescheiden snelheidswinst op. Bij een stilstaand onderwerp stel je één keer scherp en kan je daarna gewoon door fotograferen zonder dat je camera iedere keer hoeft scherp te stellen. Bij dat scherp stellen verlies je tijd en als het scherpstelpunt niet op je onderwerp ligt, krijg je ook nog eens een verkeerde scherpstelling.
Een voorbeeld: Je bent een bruiloft aan het fotograferen, de bruid en de bruidegom staan hand in hand om elkaar het jawoord te geven. Voorlopig komen ze niet van hun plaats en ij als fotograaf ook even niet. Je stelt scherp op één van de twee door op de BBF te drukken, vervolgens hercomposeer je. Je kan nu continu fotograferen zonder dat je je steeds opnieuw scherp moet stellen. Ook als er iemand even door het beeld loopt, zal je camera daar niet op reageren.
Tweede voorbeeld: Als ik bezig ben met lange sluitertijden dan maak ik eerst een testfoto zonder grijsfilters. Ik stel dan scherp en maak de foto om te kijken naar compositie en sluitertijd. Als de scherpte goed is kan ik de grijsfilters monteren. Er hoeft dan niet meer scherp gesteld te worden en dat doet de camera ook niet meer. Als je namelijk een donker grijsfilter op je lens zet, heeft je camera moeite met scherp stellen en moet je dus eigenlijk je camera van de autofocus af halen. Met de BBF hoeft dat niet meer.

Bij het gebruik van BBF kan je vooraf op een punt scherp stellen en kan je razendsnel reageren als het moment daar is.

Werk je graag met de handmatige focus? Dan hoef je de lens niet meer op MF te zetten, je draait gewoon aan de scherpstelling en als je de ontspanknop indrukt zal je lens niet opnieuw scherp stellen, dat doet hij pas nadat jij het uitdrukkelijke commando hebt gegeven door op de BBF-knop te drukken.

BBF werkt erg goed als je onder slechte lichtomstandigheden fotografeert, je stelt dan scherp op een plek die dezelfde afstand heeft als je onderwerp en vervolgens kan je lekker doorgaan met fotograferen zonder dat je focuspunt gaat ‘lopen’.

Continu autofocus of One shot autofocus
verschillende omstandigheden vragen om verschillende manieren van fotograferen. Bij stilstaande objecten is de autofocus mode “one-shot” (Single servo AF-S bij Nikon) de aangewezen modus. Bij bewegende objecten is AI servo (continu focus AF-S bij Nikon) een goede omdat de camera dan continu het object blijft volgen als je de sluiter half indrukt.
Als je echter gebruik maakt van de BBF optie, dan kan je de camera altijd in AI servo mode zetten. Hij blijft scherp stellen zolang jij de BBF knop ingedrukt houdt. laat je deze los, dan is er ook geen verandering van AF meer. Als je dus een dynamische sport fotografeert dan houdt je gewoon lekker je duim op de BBF knop tijdens de bewegende actie. Als er dan een moment is waar je geen AI servo nodig hebt, dan laat je gewoon de BBF knop los. Je hoeft dus niet meer te wisselen tussen de verschillende autofocus modes.

Welke camera’s hebben deze optie?
Bijna alle Canon camera’s hebben deze optie, die zit namelijk achterop en heet AF-on. Deze knop zorgt voor scherp stellen, maar de ontspanknop doet dit ook nog. Die laatste moet je dus even uitschakelen voor wat betreft het scherpstellen. Dit doe je in het custom functions menu:

EOS 1100D: C.Fn 7 (optie 1 of 3)

EOS 600D: C.Fn 9 (optie 1 of 3)

EOS 650D: C.Fn 6 (optie 1 of 3)

EOS 60D: C.Fn IV-1 (optie 1, 2, 3, of 4)

EOS 7D: C.Fn IV-1 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

EOS 6D: C.Fn III-5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

EOS 5D Mark II: C.Fn IV-1 (optie 2 of 3)

EOS 5D Mark III: C.Fn menuscherm 2 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

EOS-1D X: C.Fn menuscherm 5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

Als Nikon gebruiker heb je deze optie overigens over het algemeen ook, maar daar zit de optie vaak wat dieper weg gestopt. Bij andere merken is er vaak ook een dergelijke optie beschikbaar. Om het in te stellen voor je eigen camera google je even op “Back button focus en het merk en model van je camera of je kijkt even in je instructieboekje (als je dat nog kan vinden).

New York, Lady Liberty

New York, Lady Liberty. Scherp gesteld op het beeld en de bladeren hadden geen invloed meer.

Kan een fotograaf wel zonder Back Button Focus?
Zeker! En zeker als je je camera niet van haver tot gort kent zou ik eerst de camera maar eens goed leren kennen. het gebruik van BBF kan je fotografie verbeteren, maar alleen als je weet waar je mee bezig bent. Anders wordt het misschien alleen maar nog gecompliceerder.

Even wennen
Je moet er even aan wennen en als je camera door iemand anders gebruikt wordt, moet je het wel even uitleggen. Maar na een korte gewenningsperiode denk ik dat je niet meer anders wilt, ik niet in ieder geval.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

29 thoughts on “Back Button Focus

 1. De 5D mk1 kan dit ook, weet zo effe niet de custom-function maar je focussed dan (meen ik )met de knop met het * op.

 2. Dat zou goed kunnen Wim, Zeker de pro-series van Canon hebben dit eigenlijk altijd gehad.

 3. Misschien best wel handig. Vaak als je al weet wat je compositie moet zijn alleen het onderwerk is in beweging (of juist al het andere en je onderwerp niet) want blijf je je rot focussen en je standpunt corrigeren om je focus en compositie goed te houden. En die knop half ingedrukt blijven houden werkt niet altijd goed/lekker. Ik zet dan vaak mijn lens in manual focus met het risico dat de volgende paar foto’s wazig zijn omdat ik de lens vergeten ben terug te zetten of AF. 😉 Zeker de moeite waard om eens te proberen denk ik.

 4. Zeker bij de fotografie zoals je die beschrijft kan het zeker goed werken Dustin. Laat maar weren of je er mee kan werken.

 5. Ik ben in het bezit van een Sony 65.Kun jij mij zeggen of daar ook zo,n handige knop op zit. Ik weet niet goed waar ik moet zoeken.

 6. Vor zover ik kan zien heeft de Sony65 geen mogelijkheid toto back Button Focus…

 7. Micha, ik wil BBF ook wel eens uitproberen op mijn Canon EOS 70D. Ik weet echter niet hoe ik dat moet instellen en volgens mij zijn er meerdere opties om het in te stellen. hoe stel ik mijn 70D optimaal in voor BBF?

 8. Hallo Roelie,
  voor zover ik kan zien is dat helaas niet mogelijk met de A65 van Sony.
  Groeten,
  Mischa

 9. Beste Mischa, op zich een duidelijk uitleg, maar ik heb nog wel 1 vraag: hoe lang blijft die back buton focus ‘gefocussed’? Ik zou denken: net zolang als je ‘m ingedrukt houdt, maar als je ondertussen je filters verandert (zoals in jouw 2e voorbeeld), kun je ‘m toch niet ingedrukt houden? Of zet je ‘m weer uit als je ‘m opnieuw indrukt?

 10. Hoi Inge,

  Zolang je de BBF indrukt blijft hij scherp stellen, laat je hem los, dan blijft hij op de laatste afstand staan. Bij het tweede voorbeeld stel ik zonder filters scherp met de BBF. Ik laat dan de BBF los en de camera blijft dan scherp gesteld op mijn onderwerp. De filters er op en je kan direct een foto maken. Sterker nog, scherp stellen lukt vaak niet eens meer als je een goed grijfsfilter er op hebt zitten.

 11. Hey Mischa, heb dit ingesteld op m’n canon 700D maar toch blijft hij niet scherpstellen. Ik moet telkens opnieuw het knoppeke indrukken. Staat ingesteld op one shot focus. Moet ik die dan op servo zitten misschien? mvg

 12. Hoi Lorenzo,
  Je zet de focus inderdaad op continu scherpstellen (servo). Je camera stelt dan continu scherp als je de BBF indrukt en als je hem loslaat niet meer.

 13. moeilijke materie ik heb de canon eos 60d. nu ga ik woensdag naar de ijsvogel en iemand zei mij scherp stellen op tak en dan AE knop indrukken anders ben je altijd te laat… ik weet niet wat ik moet doe….kan en wilt u mij dit uitleggen en wat ik in menu etc moet doen gr anja

 14. Volgens mij staat alles in het artikel Anja. En anders even aan ‘iemand’ vragen die je al advies gaf. Die zal het je ook uit kunnen leggen?

 15. Ik heb een canon 700D, hoe kan ik de BBF daar op instellen want het is mij niet geheel duidelijk.

 16. Op pagina 301 van je gebruikshandleiding staat deze optie. C.Fn-6 en dan optie 3 kiezen.

 17. hoi Mischa,ik heb mijn nikon d7200 net in bbf gezet. ik ben er nog niet goed mee geoefend. ik heb toch nog een vraag. ik ga zaterdag een cake smash shoot doen met mijn zoontje. is daar de bbf ook goed voor of kan het beter even laten zoals het was?
  mocht ik de bbf gebruiken is het dan 1 keer scherp stellen en dan blijft hij scherp op het kind? ook als het kind wiebelt en beetje van links naar rechts wiebelt en kruipt? of moet ik dan echt continu de af-l ingedrukt houden zoals je in het artikel zei over dynamische sport?
  en mijn belangrijkste vraag is, mijn camera staat nu in de af-c (continu servo) maar zet je die dan weer op auto, 1 focus punt of d9 d21 of d51 daar kom ik dus niet uit, wat is het meest handig om een kind te fotograferen ?

  ik hoop heel erg op u antwoord aangezien ik het nergens kan vinden
  vast bedankt

 18. Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Of het werkt is natuurlijk ook erg afhankelijk van je eigen manier van fotograferen, daar heb ik geen weet van. Sowieso is het goed om tijdens een shoot te controleren of je scherpte nog daar is waar hij zou moeten zijn.
  Het aantal focuspunten zou ik persoonlijk op 1 zetten, maar ook dat is weer fotografie en persoons afhankelijk.

Stel een vraag