Donder en bliksem

Onweerswolk en sterren boven Walcheren.Onweer en bliksem, een prachtig onderwerp om te fotograferen en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

*LET OP, ONWEER IS GEVAARLIJK, ZORG DUS EERST VOOR JE EIGEN VEILIGHEID EN GA ZEKER NIET IN HET OPEN VELD STAAN!*
Bliksem fotograferen is niet zo moeilijk, maar het probleem is vaak dat je nat van de regen wordt. Als je dat niet erg vindt, dan doe je het volgende: Zet je camera op statief en richt op de regio waar je denkt dat de bliksem zal komen. ISO lekker laag en sluitertijd lang (zo lang mogelijk, maar bij voorkeur rond de 1 tot 5 seconden, niet langer!). Bij voorkeur gebruik je een draadontspanner of een andere remote om de foto’s te maken. En dan is het klikken, klikken en klikken. Als er tijdens één van je opnames een bliksemschicht is, dan heb je prijs. 
Pas wel op, want zeker als je in het open veld staat met een metalen statief dan ben je natuurlijk een mooi object om de bliksem op te laten ontladen, en dat wil je natuurlijk niet…
Nadeel is wel dat je dergelijke lange sluitertijden niet kan halen als er teveel licht is. In dat geval zal je een (niet te sterk) grijsfilter voor je lens moeten zetten om langere sluitertijden te krijgen. En bedenk: hoe langer je de sluiter open laat hoe groter de kans dat er een mooie flits in het beeld valt. Wordt je sluitertijd echter te lang, dan zal je de flits niet of bijna niet terug zien!
In de avond en nacht maak je dus de meeste kans. Wat wel goed is om te onthouden is dat overige lichtbronnen zoals een lantaarnpaal of een verlicht huis je beeld kunnen vervuilen.
Nog een aanvulling: Als je ruisreductie op je camera hebt bij lange sluitertijden (zoals ik heb op mijn Canon 7D, daar heet het long exposure noise reduction en het zit bij de custom functies verborgen), dan is het een goed idee om deze uit te zetten. Want als je een sluitertijd hebt van 5 seconden, dan moet de camera in de 5 seconden daarna een zogenaamd ‘dark frame’ maken. Dit wordt gedaan om de ruis zo veel mogelijk te verminderen. Hierbij is de sluiter dicht en kan je dus geen opname maken. 
Het is net als bij de kassa van de supermarkt… De flits komt altijd op het moment dat de camera bezig met het dark frame, en niet bij de daadwerkelijke foto.
Succes deze ‘zomer’
De PZC wijdde er een artikel aan, mijn onweersfoto’s (klik voor groot):
Artikel in de PZC
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

About mischa

Over de auteur: Mischa de Muynck Mischa is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine,

2 thoughts on “Donder en bliksem

 1. Hallo Mischa

  Gisteren werd onweer voorspeld ,dus zoals je beschreef heb ik mijn camera op statief gezet
  Laag iso ,sluitertijd 1/5 zelfontspanner ingesteld Heelaas geen flitslichten van de onweer
  Maar de vraag Zet ik mijn camera op AV of M ??
  Gr Anneke

 2. Hallo Anneke,
  Je zet de camera op sluitertijdvoorkeuze, dus Tv of S. Dit omdat je een foto wilt maken met een bepaalde sluitertijd. En dan zet je deze sluiter op 1 tot 5 seconden (en dus niet 1/5 seconde zoals jij schrijft. De camera zorgt dan voor het correcte diafragma. En dan is het een kwestie van veel foto’s maken en hopen dat de flits er op staat.
  Groeten,
  Mischa

Stel een vraag