Drama in je landschapsfoto’s, 3 manieren

3 tips voor drama in je landschapNatuurlijk willen we allemaal geweldige foto’s maken die direct al vanaf de camera indruk maken op de hele wereld. Dat streven is natuurlijk prima, maar in de praktijk kom je vaak thuis met een foto die er net iets anders uitzag dan dat je zelf had waargenomen. Maar niet getreurd, nabewerking geeft je vaak de manier om je foto alsnog die knal te geven die de foto nodig heeft. Van een mooie plaat naar een wow-foto, het is mogelijk met deze drie redelijk makkelijke tips.

We gaan uit van Lightroom in deze drie tips. Met andere fotobewerkingssoftware kan je vergelijkbare resultaten behalen. Om het maximale uit de foto’s te halen adviseer ik je om in RAW te fotograferen.

In onderstaande voorbeelden heb ik de effecten wat extra aangezet om goed te zien wat de verschillen zijn.

Tip 1, zorg voor zwart!
Lightroom heeft een optie in het standaard paneel dat ‘zwarte tinten’ heet. Deze optie geeft je controle over de donkere tinten in je foto. Vaak heeft een landschap in het begin van de nabewerking wat weinig ‘zwarten’ in de foto.  Daardoor ziet de foto er wat ‘vlak’ uit. Door aan de schuif van de ‘zwarte tinten’ te schuiven kan je het zwart weer in de foto terug krijgen. Zie onderstaand voorbeeld waar je ook let op het verschil in het histogram!

landschappen-zonder-zwarting

landschappen-met-zwarting

Tip 2, gebruik een gradient
De puristen zullen hier misschien van wakker liggen, want als je een gradueel filter gebruikt tijdens je opname, dan is de kwaliteit helemaal super. Maar ik ga er van uit de meeste mensen niet de beschikking hebben over een dergelijk filter.
In Lightroom kan je vrij makkelijk een gradient toepassen, daarmee geef je een gradueel effect aan het beeld. Als je de lucht donkerder wilt maken zoals bij onderstaand voorbeeld, dan kan je dat doen door het filter van boven naar beneden te trekken:

landschap-zonder-gradueel-filter

 

 

landschap-met-gradueel-filter

Tip 3, gebruik een vignet
Door de hoeken van je beeld iets donkerder te maken breng je de aandacht van de kijker meer naar het midden. Dit is een effectieve manier om met een simpele techniek meer drama in je foto te geven en het werkt vooral erg goed in zwart-wit foto’s:

landschap-zonder-vignet landschap-met-vignet

Natuurlijk zijn dit slechts een paar handelingen die je foto net wat meer pit kunnen geven. Er zijn nog meer mogelijkheden om je foto interessanter te maken. Ik ben benieuwd wat jullie kunnen doen met deze redelijke simpele tips om je landschapsfoto’s net even die extra wow mee te geven.

Tijdens de workshops Lightroom die ik verzorg zie je deze tips natuurlijk ook in de praktijk. Maar ik laat je ook nog zien hoe je snel met voorinstellingen kan werken om nog sneller je foto’s te laten knallen.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

 

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

4 thoughts on “Drama in je landschapsfoto’s, 3 manieren

  1. Mischa, als je in LR, standaard de hooglichten geheel naar links zet en de schaduwen naar rechts, vervolgens ga je met de cursor op witte tinten staan en druk gelijk de alttoets in dan krijg je een zwart scherm, Beweeg de schuifregelaar net zolang naar rechts tot je één pixel wit ziet, Dit doe je ook met zwarte tinten, Vaal heb je dan exact de juiste instelling voor je foto.

  2. Dat klopt Nico, dat laat ik ook zien tijdens de workshop. Het is wel een methode die erg veilig is, soms wil je meer zwart in je foto, technisch misschien dan niet optimaal, maar voor het oog kan dat soms wel fijn zijn.

  3. ja,ook de alt-toets. En dan ga je met je muisknop ingedrukt op de witte tinten staan, en dan wordt je scherm dus zwart. Probeer het maar eens.

Stel een vraag