Een ander standpunt

Roparun fietscamera, net na de start in HamburgTijdens de afgelopen Roparun die ik mee mocht maken als fotograaf heb ik wat bijzonders gedaan. Ik heb een camera op de fiets gemonteerd om zo de eerste en laatste kilometers van de Roparun mee te maken.

Ons team startte in Hamburg en de eerste kilometers na de start gaan door het centrum van de stad. Vanzelfsprekend is het dan niet handig als daar allemaal begeleidingsbusjes mee rijden (zal een zooitje worden). En dus kon de staffotograaf ook niet de ‘stadsfoto’s’ maken. Enkele maanden vooraf had ik thuis al een soort van oplossing verzonnen, een camera die meegaat met de lopers. Maar hoe regel je dat? Dat lees je hier verderop:

De ‘reserve’ camera:
Ik ben gelukkig in het bezit van meerdere camera’s en daar zit ook een ‘oude’ digitale spiegelreflex bij. Dit is een camera die over het algemeen stof ligt te verzamelen als nood backup camera. Maar nu kwam hij goed van pas. Puntje van aandacht was wel dat ik een lens nodig had die ik daarop kon gebruiken. Omdat er toch een redelijke kans was dat er wat met de camera zou gebeuren (vallen bijvoorbeeld) wist ik wel dat het zeker niet een dure lens zou moeten zijn. Rondvraag op Facebook voor een simpele 18-55 lens gaf me voldoende gulle gevers om een dergelijke lens uit te zoeken. Het voordeel van de standaard Canon 18-55 lens is dat deze compact is, voorzien is van Image Stabilisation, een redelijke beeldkwaliteit geeft en vooral niet duur is. Dat laatste was vooral een belangrijk punt omdat ik bij een val deze lens wel moest vergoeden aan de eigenaar!

Monteren:
Roparun, fietscamera de montageDe camera, de lens, nu nog het monteren op de fiets. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van een Manfrotto Superclamp, deze klemmen kan je echt overal op vast zetten en stevig ook. Op de superclamp kan je dan weer met een ‘stud’ de camera direct monteren. Ik heb echter de statiefkop van een monopod tussen de superclamp en de camera gezet. Dat bracht de camera net iets meer omhoog en gaf me de mogelijkheid om de camera net iets beter te richten. Voor de zekerheid tapen we de hele boel ook nog eens extra vast met een paar stevige stukken gafferstape, de kinderkopjes waarover gereden zal worden kunnen namelijk de boel lekker laten trillen.

Om de bediening makkelijk te maken voor de persoon op de fiets heb ik de camera voorzien van een draadontspanner die ook met tape vast gezet is vlak bij het handvat van de fiets. De fietsfotograaf hoeft dan alleen maar op het knopje van deze draadontspanner te drukken om een foto te maken.

Cameratechniek:
Daar heb ik wel even over nagedacht, wat zou nu een goede techniek zijn om de foto’s te maken? Ik heb uiteindelijk besloten om de sluitertijd vast te zetten op 1/500. Aangezien we om 17:53 vertrokken was er nog voldoende licht, zeker als de fiets in de delen zou rijden die in de zon lagen. Zodra je echter de schaduw in gaat, kan het wel eens voorkomen dat je krap komt te zitten qua belichting. Daarom heb ik besloten om de ISO waarde op 400 te zetten, hiermee was ik verzekerd van voldoende licht, zowel in de schaduw als in het licht én het gaf me een redelijk ruisvrij beeld. Autofocus van de camera heb ik aan laten staan, op het centrale punt.

Om te zorgen dat al deze instellingen vast bleven staan heb ik de cameraknoppen en lens vast gezet met wederom wat stukken gafferstape.

Resultaten:
Spannend om de foto’s te zien die gemaakt zijn op het moment dat je er niet bij was. De inladen van de foto’s in Lightroom leek daarom langer te duren dan normaal. En er waren veel foto’s gemaakt, dus het was zeker even uitzoeken. Maar het resultaat mocht er zijn, er zaten beelden tussen die anders nooit gemaakt konden worden. Je ziet de fietsers en lopers letterlijk tussen het wandelende en verbaasde publiek doorgaan. Daarnaast wordt je onderdeel van de dynamiek die plaats vindt in zo’n team. En er tussen zijn is toch net weer wat anders dan de foto’s die je maakt als je langs de kant staat. En aan de grote glimlachen van de stoere lopers van het EPZ roparunteam was zeker te zien dat ze er lol in hadden.

Roparun EPZ 2012, fietscamera

Roparun EPZ 2012, fietscameraRoparun EPZ 2012, fietscameraTijdens de laatste kilometers van de Roparun, Rotterdam in, heb ik ook weer de camera gemonteerd op de fiets. En ook hier kwamen de beelden weer tot z’n recht. Met name de beelden op bruggen en waar je een applaudisserende politieagent ziet staan zijn erg leuke herinneringen.

Denk je dat je vrienden ook wat aan deze informatie kunnen hebben? Help mij dan om deze post te delen met de knoppen hieronder, je kan dit bericht op Facebook zetten, twitteren, Hyven, mailen en nog veel meer.

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

2 thoughts on “Een ander standpunt

  1. Ziett er errg leuk uit, zijn er nog meer foto’s te zien en zo ja waar??

Stel een vraag