Festival of Lights


Festival of Lights, Berlijn 2011, KürfursterdamMet je neus in de boter vallen, dat was wel van toepassing op mijn verblijf in Berlijn in oktober. Alle dagen was het geweldig weer, een strakblauwe lucht een een graad of 15, en dat in oktober! Maar het echte cadeau was dat tijdens mijn verblijf het “Festival of Lights’ bezig was in Berlijn. Tijdens dit lichtfestival worden veel historische gebouwen in Berlijn mooi verlicht, en dat was dus de reden dat er veel mensen met een statief door de stad aan het sjouwen waren.

Omdat ik niet op dit festival gerekend had, had ik mijn statief niet meegenomen en moest ik dus werken met een beetje inventiviteit. Foto’s waarbij ik gebruik wilde maken van een hele lange sluitertijd waren uit den boze omdat er niet echt de gelegenheid was om je camera lekker stevig neer te zetten op een muurtje ofzo. Ach, met een beetje inventiviteit kom je als fotograaf een heel eind.

Als eerste heb ik er voor gezorgd dat ik op tijd was. Een half uurtje voor zonsondergang was ik daar waar ik wilde zijn, en maakte ik alvast wat opnames en zocht (meestal tevergeefs) naar een plek om mijn camera stevig neer te zetten. Avondfotografie voor dit soort dingen is eigenlijk het mooist als de zon net onder is en de lucht diepblauw is geworden. De lichten gaan dan aan en deze lichten zijn dan nog redelijk in balans met het nog schaars aanwezige omgevingslicht. Als je in het absolute donker foto’s maak, dan zal je zien dat de verschillen tussen licht en donker te groot worden.

Festival of Lights, Berlijn 2011, ReichstagEen ander voordeel van fotograferen in dit “blauwe uur” (wat overigens maar een half uurtje tot 3 kwartier duurt) is dat je nog met redelijke sluitertijden op een redelijk iso kan werken. De technische truc is dat je stevig gaat staan, bij voorkeur je camera laat ondersteunen door een muurtje of een lantaarnpaal. Vervolgens maak je veel foto’s achter elkaar met een sluitertijd waarbij je denkt dat het net nog wel of net niet meer kan. In mijn geval lag die tijd rond de 1/4 seconde. Thuis op de computer kan je dan de foto’s in detail bekijken en beslissen welke scherp zijn en welke niet. ISO heb ik niet boven de 800 gezet.
Hieronder wat resultaten, klik op de foto’s om ze in een wat groter formaat te zien.

Festival of Lights, Berlijn 2011, SiegesauleFestival of Lights, Berlijn 2011, CharlottenburgFestival of Lights, Berlijn 2011, Brandenburger TorFestival of Lights, Berlijn 2011, HaubtbahnhofFestival of Lights, Berlijn 2011, SkylineFestival of Lights, Berlijn 2011, TV torenFestival of Lights, Berlijn 2011, Potzdammer PlatzFestival of Lights, Berlijn 2011, TV torenFestival of Lights, Berlijn 2011, Potsdammer Platz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesje voor mezelf: altijd statief meenemen of minstens de beanbag

In 2012 is het Festival of Lights in Berlijn van 10-21 oktober, zet het dus alvast in je agenda!

Denk je dat je vrienden ook wat aan deze informatie kunnen hebben? Help mij dan om deze post te delen met de knoppen hieronder, je kan dit bericht op Facebook zetten, twitteren, Hyven, mailen en nog veel meer.

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

2 thoughts on “Festival of Lights

Stel een vraag