Voor de foto’s van de lange sluitertijden die ik maak, gebruik ik overdag grijsfilters. Zonder grijsfilters krijg je overdag bijna altijd zwaar overbelichte foto’s als je een sluitertijd hebt van enkele seconden. Dat houdt in dat ik eigenlijk  overdag altijd een 10 stops filter gebruik. Hiermee ga ik van een sluitertijd van 1/30 zonder filter naar 30 seconden met filter. Die lange sluitertijd (natuurlijk op statief) maakt dat water er heel anders uit gaat zien dan je normaal op de foto zet.

Welke grijsfilters er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende types en systemen beschreef ik in een eerder artikel. Er zijn diverse aanbieders van grijsfilters. De meest bekende leveranciers zijn LEE en B+W. Maar er is sinds enige tijd een relatief nieuwe speler op deze markt die hele mooie spullen levert. Dat is het merk NiSi.

Ik werd benaderd door Edward van camerafilterwebshop.nl om de filters van NiSi eens uit te testen. Na wat checks op het internet was ik in ieder geval overtuigd dat ik ze zeker eens een testdrive wilde geven hier bij de Zeelandbrug. Ik heb de filters van NiSi getest en in dit artikel vind je mijn bevindingen. Ik kan nu al zeggen dat ik erg te spreken ben over de kwaliteit van dit merk!

Het Chinese merk NiSi filters heeft een heel gamma aan filters. Ze hebben zowel schroeffilters als filtersystemen. De grijsfilters zijn leverbaar in verschillende grijswaarden. Van enkele stops tot maar liefst 15 stops!

Waar Nisi verschilt van andere aanbieders is dat de filterhouderset die geleverd wordt een speciale is. In de nieuwe V5 versie kan je (een meegeleverd) polarisatiefilter zetten. De houder wordt standaard geleverd met een adaptering van 82 mm én ringen die je kan gebruiken voor objectieven met een filterdiameter van 62, 67 en 77 mm. Dat houdt in dat je eigenlijk de meeste objectieven kan gebruiken met dit systeem. Wil je toch een objectief gebruiken met een kleiner diameter, dan zijn er verloopringen beschikbaar voor een kleine meerprijs.

De filters zijn 100×100 mm groot (de verloopfiters 100×150 mm) en passen dus ook in de systemen van Lee en Hi-tech. Dat is met name fijn als je al een filterhoudersysteem hebt en wilt uitbreiden.

Voor de eerste test kreeg ik een 10 stops filter te leen (De NiSi ND1000 F-Stopper). Dit filter past in mijn huidige Lee filterhouder. Maar om goed te testen kreeg ik ook nog de V5 filterhouder om te gebruiken.

De praktijktest
Ik toog dus maar eens naar de Zeelandbrug om te kijken of de hooggespannen verwachtingen waar gemaakt konden worden.

Mijn ervaring met de Lee filters is dat mijn exemplaar van de Big Stopper (10 stops) iets meer licht tegen houdt dan de beloofde 10 stops. Nu is dat niet erg, maar je moet het wel even weten. Een nieuw filter moet je dus even testen. Moet je echt 10 stops aanhouden of juist iets meer of minder? En geeft een ander filter een andere kleurzweem? Testen dus.

Bij de Zeelandbrug.
Het is koud, net boven het vriespunt. Warm aankleden om te testen dus! Bij de Zeelandbrug schijnt de zon en is het windstil. Best wel een aangename werkplek voor het komende uur.

Ter plekke kan ik lekker naar beneden naar de waterkant, het is laag water en het water zal nog iets zakken. Dat zie je als je goed kijkt terug in de foto’s.

Ik begin met een foto met mijn 50mm objectief. Met een diafragma van f/22 en een ISO krijg ik een sluitertijd van 1/25. voor een goed belichte foto. Dat zou inhouden dat 10 stops een sluitertijd gaat geven 40 seconden. Uit ervaring weet ik dat ik mijn Lee filter iets meer licht tegen houdt dan de 10 stops. Ik neem dus in dit geval 45 seconden sluitertijd en dit blijkt een goede inschatting te zijn. Het NiSI filter ken ik nog niet, dus ik pak even wat verschillende sluitertijden om te kijken. Ik kies voor 30, 45 en 60 seconden. Wat blijkt, dit NiSi filter blijkt een afwijking te hebben die globaal gelijk is aan het Lee filter. Met 45 seconden heb ik dus een foto die dezelfde hoeveelheid licht naar binnen krijgt. Ik adviseer overigens wel om zelf te kijken wat de ‘afwijking’ van je eigen filter is.

Als je dit eenmaal weet dan is het makkelijk. Het licht verandert niet tijdens mijn sessie, dus ik weet nu dat ik deze 45 seconden aan kan houden.

Ik schroef mijn 24-70 objectief op de camera en doe hetzelfde nog een keer. Eentje zonder filter, eentje met de Nisi en één met het Lee filter. Dan kan ik straks thuis de foto’s goed bekijken op scherpte en kleur.

Het formaat van het filter
Wat opvalt is dat het NiSi filter iets langer is dan breed. Het scheelt misschien maar een halve millimeter, maar dit is net genoeg. Als je namelijk het filter verkeerd (dus op z’n kant) in de houder schuift, dan heb je meer weerstand dan dat je zou verwachten. Door dit verschil zet je eigenlijk niet snel je filter gedraaid in de houder. Het Nisi filter heeft namelijk een iets andere achterkant dan het Lee filter. De Nisi heeft een grotere afdichtingsstrip dan het Lee filter. Deze ‘padding’ zorgt er voor dat er geen licht naar binnen kan lekken tijdens je opname. Wat opvalt bij het Lee filter is dat door de wat kleine afdichting er eigenlijk altijd wel een beetje licht naar binnen kan lekken. In de praktijk zie je dit alleen als de zon recht boven je staat. Het filter van de Nisi heeft aan de boven- en onderkant een iets grotere padding. En omdat je je door het formaat het filter altijd rechtop zet, heb je dus nooit last van een potentieel lichtlek. Het zijn kleine details, maar juist die details kunnen het verschil maken als je met koude handen aan de waterkant staat. Zeker een klein voordeel van de Nisi.

De foto’s, scherpte:
Als je kijkt naar scherpte dan zie je geen verschil bij de verschillende foto’s met of zonder filter. Zowel Lee als Nisi geven geen waarneembare negatieve aspecten aan de scherpte op je foto.

Kleurzweem:
Grijsfilters geven eigenlijk altijd een kleurzweem op de foto. Die kleurzweem is vaak redelijk makkelijk weg te halen, zeker als je in RAW fotografeert. Wat opvalt is dat het Lee filter een blauwe zweem heeft terwijl het NiSi filter minder blauw, maar wat groener is. In onderstaande gallerij kan je de foto’s zien zonder kleurcorrectie. In alle gevallen heb ik de witbalans gelijk gehouden bij de opname.

Het filterhoudersysteem:
In tegenstelling tot het Lee systeem dat voor het grootste deel van plastic is is het NiSi systeem geheel van aluminium. In beide systemen is het mogelijk om filters te stapelen in de gleuven aan de voorzijde.

Bij het NiSi V5 systeem is er een op een mooie plek ruimte gemaakt voor een polarisatiefilter. Dat polarisatiefilter wordt zelfs meegeleverd. Het hele systeem komt in een bruin lederen doosje waar de filterhouder, het polarisatiefilter en de verloopringen in passen. Er zitten zeker voordelen aan een polarisatiefilter (zie dit artikel). Ik kan dit filter echter niet vergelijken met die van Lee. Simpelweg omdat ik die niet bezit. Lee heeft gekozen voor aan andere manier, waardoor het polarisatiefilter helemaal vooraan geplaatst wordt. De prijs van het Lee polafilter ligt behoorlijk hoog (rond de €350,-)
Bij Nisi is het polarisatiefilter dus het eerste filter. Door het mooie draaisysteem zet je eerst je polarisatiefilter goed en plaats je daarna de andere filters. Over dit filterhoudersysteem is duidelijk nagedacht. Het klopt gewoon allemaal.

Het filterhoudersysteem, de opbergdoos, polarisatiefilter en het 10 stops grijsfilter met de opbergetui

Mijn oordeel:
De Lee filters en het filterhoudersysteem zijn goed, heel goed zelfs. Vele fotograferen gebruiken ze met veel plezier en zonder problemen. De kleurverschuiving bij de big stopper is een feit, maar dat is niet iets dat niet gecorrigeerd kan worden als je in RAW fotografeert.
Is het NiSi filter beter? Ja, op details heb ik een voorkeur voor de NiSi filters. De V5 filterhouderset inclusief een polarisatiefilter is goed gebouwd en ontworpen en heeft een zeer aantrekkelijke prijs . De grijsfilters zelf zitten in dezelfde prijsklasse als de Lee filters. Al met al heb je dus voor een lagere prijs meer. De kwaliteit van de NiSi filters zijn zeker net zo goed als de Lee filters. Bij elkaar opgeteld is dit dan ook een hele goede combinatie.

Moet je nu je Lee filters als je die al hebt vervangen? Dat zou ik zeker niet doen. Maar als je uit wil breiden of moet vervangen (het is tenslotte glas, dus breekbaar) zijn de NiSi filters zeker een optie. Het grote voordeel van het NiSI systeem ligt in de houder die aantrekkelijk geprijsd is én op meerdere objectieven past. Het polarisatiefilter is een aangenaam extraatje.

Wel is het zo dat een filterhoudersysteem hoe je het ook wend of keert een behoorlijke financiële uitgave is. Als je vaker fotografeert met lange sluitertijden en ook verloopfilters wil gebruiken dan zou ik het zeker overwegen. Wil je af en toe een lange sluitertijd foto maken, dan kan je ook kiezen voor een 10 stops schroeffilter. Ook hier kan je kiezen voor een NiSi filter en ook deze filters zijn van hoge kwaliteit.

Samenwerking en aanbieding:
Wil je jezelf overtuigen van de kwaliteit van deze filters?
Omdat zowel ikzelf als Edward erg enthousiast zijn over de kwaliteit van de NiSi filters hebben we besloten om een kleine samenwerking aan te gaan. Camerfilterwebshop.nl geeft mij enkele sets grijsfilters om te gebruiken tijdens de workshops lange sluitertijden die ik verzorg. Dit houdt vanaf nu dan ook concreet in dat je deze workshop kan volgen zonder zelf direct al een grote investering te doen. Tijdens de workshop kan je kijken hoe dit systeem werkt. Als je dan de spullen aan wil schaffen dan krijg je van mij een speciale code waar je een leuke korting van 10% krijgt op de NiSi filters. Op die manier hoef je niet vooraf filters aan te schaffen en kan je wel mee doen aan de workshop.

Disclaimer:
Ik gebruik dus in mijn workshops de filters van NiSi van camerafilterwebshop. Ik doe dat omdat ik zelf erg tevreden ben met de geboden prijs/kwaliteit. Daarnaast is het plezierig om de deelnemers van mijn workshops en lezers van mijn artikelen een leuke korting op producten aan te kunnen bieden. Maar ik werk alleen samen met bedrijven waar ik zelf ook zaken mee doen of aan zou raden vanwege de kwaliteit van hun spullen. Wil je ook samenwerken met HeelHollandFotografeert? Dat kan, meer informatie vind je hier.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl