Introductie fotograferen met lange sluitertijden

Lange sluitertijden, Neeltje JansLange sluitertijden, een mooie manier om te fotograferen. Niet alleen omdat je prachtige foto’s krijgt. Maar zeker ook omdat je lekker je handen diep in je zakken kan steken tijdens het fotograferen. Dit is de eerste in een reeks artikelen die gaat over het fotograferen met lange sluitertijden. Het artikel over de verschillende soorten filters vind je hier.

Wat zijn nu lange sluitertijden?
Laten we beginnen met een definitie. Wat voor de één een lange sluitertijd is, is voor de ander een korte sluitertijd. Een sluitertijd van een hele seconde maakt over het algemeen een bewogen foto als je deze foto uit de hand maakt. Daarmee kan je zeggen dat het een ‘te lange sluitertijd’ is.

Maar in de wereld van lange sluitertijden is het ‘peanuts’. Ik zou zeggen, in dit artikel hebben we het over sluitertijden die tenminste 15 seconden of langer zijn.

Wat heb je nodig?
Als je aan de slag gaat met fotograferen met lange sluitertijden dan heb je wel wat zaken nodig. Sommige zaken heb je echt nodig, en andere zaken zijn optioneel.

Echt nodig:

  • Een camera waarbij je de sluitertijd in kan stellen.
  • Een statief om je camera stil te houden

Bij voorkeur nodig:

  • Grijsfilter(s)
  • afstandbediening
  • smartphone

De ‘later nodig’ artikelen leg ik in een later artikel aan je uit. Als je wilt weten welke grijsfilters ik gebruik, ik gebruik de NiSi grijsfilters. Waarom ik die gebruik beschrijf ik in dit artikel.

Simpel starten
Als we nu eens simpel starten, dan hebben we niet meer spullen nodig dan de camera en een statief. Omdat we geen grijsfilter (daarover in een later artikel meer) gebruiken, moeten we zorgen dat er niet teveel licht is. Dat houdt in dat we over het algemeen na zonsondergang moeten gaan fotograferen. Overdag is er teveel licht waardoor we als we onze best doen, maximale sluitertijden kunnen verkrijgen van om en nabij de 1/4 seconde.
Nog lang niet in de buurt van de minimale 15 seconden die we willen. Natuurlijk is het mogelijk om de camera toch een opname te laten maken met een belichtingstijd van 15 seconden, maar het resultaat zal een zwaar overbelichte foto zijn waarop niets meer te onderscheiden is (compleet wit dus…).

Avonduren dus, dat geeft ons zo weinig licht dat we makkelijk de 15 seconden of langer kunnen halen zonder dat we gebruik hoeven te maken van grijsfilters.

Welk onderwerp ga je fotograferen?
Verder hebben we ook nog iets nodig dat we kunnen fotograferen. En het moet zin hebben om met een lange sluitertijd te werken, de sluitertijd moet je wel een effect geven. Als je na sluitingstijd bij Madame Tussaud gaat fotograferen zal je geen verschil zien in een foto die gemaakt is met 1/60, 1 seconde of 15 seconden.

workshop lange sluitertijden, Veerse Meer

lange sluitertijd (81 seconden) Fuiken Veerse Meer

 

Lange sluitertijden

Dezelfde lokatie, korte sluitertijd (1/20), Fuiken Veerse Meer

 

 

 

 

 

 

 

Water en lucht
Water en lucht geven mooie effecten bij lange sluitertijden. Water wordt zijdeachtig en golven worden mistflarden. Wolken worden een vloeibare substantie door de lange sluitertijd. Hiermee krijg je surrealistische sferen in je foto’s.

Dan nu de praktijk:
workshop lange sluitertijden, Veerse MeerBij voorkeur ga je overdag op onderzoek uit om een plek te zoeken die in de avonduren spectaculair kan zijn. Als je aan de slag gaat zet je je camera op statief. Zet je ISO op je laagste stand (50 of 100) en je diafragma zet je dicht (f/22 of kleiner). Je ziet nu de langste sluitertijd die mogelijk is zonder dat je verdere kunstgrepen uithaalt. Om te zorgen dat je camera niet beweegt tijdens het maken van de opname, zet je hem op de zelfontspanner. Dit zorgt er voor dat de beweging in je camera ‘uitgedooft’ is als de opname gemaakt wordt.

Overigens is het kleinste diafragma niet altijd het beste diafragma. Bij voorkeur zet je je diafragma op een iets grotere stand (lager getal). Maar om de lange sluitertijd te krijgen die je wilt is het soms nodig om een compromis te sluiten.

In principe heb je nu voldoende om een foto te maken zoals deze hiernaast.

Workshops:
Regelmatig organiseer ik een geheel verzorgde workshop lange sluitertijden hier in Zeeland. Gedurende de workshop gaan we diep in op de theorie en de praktijk van het werken met lange sluitertijden. Wil je meedoen? Hier vind je alle informatie over deze workshop lange sluitertijden.

Als je zaken aan wilt schaffen, dan kan dat goed bij cameranu.nl
Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs die je betaalt is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

3 thoughts on “Introductie fotograferen met lange sluitertijden

Stel een vraag