Lightroom backups

Geen catalogus beschikbaar

“Je hebt toch wel een backup gemaakt?”

Deze zin heb ik de afgelopen week twee maal uitgesproken bij mensen die me vroegen of ik ze kon helpen bij een probleem van Lightroom. Eén persoon had iets te veel opgeruimd in de computer en de andere had om wat voor reden dan ook een corrupte Lightroom Database.

In beide gevallen kon ik redelijk makkelijk Lightroom weer in orde maken, omdat er een catalogus backup was gemaakt. En niet te vergeten, omdat we die backup nog terug konden vinden. Hoe je er voor kan zorgen dat je na een drama toch niets kwijt bent lees je verderop. Ook nog een tip om te zorgen hoe je ook zonder catalogus nog je bewerkingen van je raw foto’s terug kan halen.

Eerst maar eens beschrijven wat er allemaal in die catalogus zit en waarom dit zo belangrijk is

Standaard zorgt Lightroom er voor dat alle wijzigingen die je aan het geïmporteerde RAW bestand maakt opgeslagen worden. En dat zijn niet alleen de bewerkingen, maar ook de trefwoorden, de metadata en je virtuele kopieën. Ondanks dat dit per foto maar een klein stukje data is dat niet veel ruimte inneemt, kan dit met vele duizenden foto’s toch aardig op gaan lopen. Standaard staat dit lrcat bestand in de map Lightroom in de map afbeeldingen (of mijn afbeeldingen). Tenzij je goede redenen hebt zou ik dit bestand gewoon op deze standaard locatie laten staan.

Als je naar deze map gaat, zie je een submap die backups heet. Hier staan, en dat is niet vreemd, de backups van de Lightroom catalogus. Is deze map afwezig of leeg, of er staan alleen oude bestanden in, dan heb je een probleem. Maar dit probleem lossen we dan snel op.

LR backup catalogus instellingenStandaard wil Lightroom wekelijks een backup maken van de catalogus. Je kan deze periode langer of korter maken of zelfs heel dom, uitschakelen. Je doet dit door in Lightroom te gaan naar de catalogusinstellingen en te kiezen wanneer je een backup wilt maken. Heb je nog geen of een oude backup, die dan nu(!) het volgende. Ga naar deze instelling in Lightroom en kies de optie “De eerstvolgende keer dat Lightroom wordt afgesloten”. Sluit vervolgens Lightroom af en je krijgt dan de vraag of je een backup wilt maken.

Geen extra tip maar wel belangrijk! Bij voorkeur zet je je backup NIET op dezelfde harde schijf als je gewone catalogus. Een cloudservice zoals dropbox is hiervoor ideaal!

LR backup maken bij afsluitenEn natuurlijk stel je het maken van deze backup niet uit. Dat is net zo dom als deze zomer het huis uit gaan zonder paraplu…

Ga dan weer terug naar Lightroom en zet de frequentie van het maken van een backup minimaal op wekelijks. Voortaan maakt lightroom nu wekelijks een backup voor je.

Vaker Backuppen?
Mijn standaard instelling is wekelijks, maar ik wijk daar wel van af. Als ik belangrijke foto’s heb geïmporteerd en veel en lang bezig ben geweest in Lightroom maak ik direct al een backup. Je weet immers nooit wanneer je het een keer nodig hebt.

Opschonen van oude backups
Die map backups groeit daardoor best wel rap. Je map backups kan zomaar enkele gigabytes groot worden. Nu heb je zeker niet al die backups nodig. Mocht je catalogus crashen, dan zal je zeker niet een backup van 3 maanden gelden terug gaan zetten, maar de meest recente. Je kan dus oude backups zonder problemen verwijderen om ruimte te maken op je harde schijf. Als je maar zorgt dat je een paar recente backups bewaart.

Het terugzetten van backup
Het is niet te hopen dat je dit stukje ooit een keer nodig hebt, maar als dat zo is dan is het heel makkelijk. Open Lightroom en kies de optie “open catalogus” uit het menu-item “bestand”. Zoek naar de meeste recente backup. Open deze en je bent weer “in business”.

Backup je de foto’s ook?
Natuurlijk kan het zo zijn dat je computer crasht. In dat geval heb je een iets groter probleem. Want in dat geval zal je niets kunnen met een lokale backup van Lightroom. Daar kan je immers niet meer bij. Maar natuurlijk heb je er voor gezorgd dat al je foto’s op je computer ook op een tweede harde schijf staan (toch? of hoor ik nu mensen slikken…). Als je backups gemaakt hebt kost het je wat tijd, maar dan kan je alles weer netjes terugzetten op je nieuwe computer of nieuwe harde schijf. Maak je nog geen backups? Lees dan mijn blogpost maar eens over backuppen. En niet uitstellen tot het te laat is…

De beloofde extra tip:
metagegevens opslaanAls je met RAW bestanden werkt dan zorgt Lightroom er voor dat de bewerkingen in de catalogus komen te staan. Het RAW bestand in combinatie met de informatie uit de catalogus maakt dus je beeld. Als je echter de metagegevens opslaat van deze RAW bestanden, dan zeg je tegen Lightroom dat alle gegevens over de bewerkingen opgeslagen moeten worden ín het RAW bestand (of in een apart bijbestand). Open je nu dit RAW bestand in een ander bewerkingsprogramma, dan neemt dat andere bewerkingsprogramma je bewerkingen die je in Lightroom hebt gemaakt over. Op die manier wordt je minder afhankelijk van de catalogus van Lightroom. Je kan Lightroom zo instellen dat altijd alle metegegevens automatisch worden weggeschreven naar het RAW bestand. Dit vertraagt het systeem echter aanzienlijk. Dat zou ik dus niet aanraden. Wat ik altijd doe is het volgende: alle foto’s in een map die ik zojuist bewerkt heb selecteer ik (makkelijk is om dit in de rasterview (G) te doen). Selecteer dan alle foto’s met CTRL-A (Mac CMD-A) en sla de metagegevens op met CTRL-S (Mac: CMD-S). Dan worden alle foto’s voorzien van deze metagegevens.
Als je dit nog nooit gedaan hebt kan je dit even heel simpel doen. Selecteer alle foto’s in je catalogus, CTRL-A, CTRL-S. Als je erg veel foto’s in je catalogus hebt kan dit even duren. Maar je hebt je workflow weer wat robuuster gemaakt.

Meer tips en trucs over Lightroom krijg je van me als je de tweedaagse workshop volgt die ik regelmatig verzorg. In twee dagen leer ik je hoe je effectief en efficiënt werkt met Lightroom zodat je meer tijd overhoudt voor fotografie in plaats van computerwerk.

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

6 thoughts on “Lightroom backups

 1. Mischa,ik ga je wat vragen ;je bent ooit bij ons op de fotoclub geweest in Terneuzen.Je begint je artikel met een plaatje.Andere catalogus enz.Dat houdt wel in dat ik zo nooit IN Lightroom kan komen Alles geprobeerd.Systeemherstel,Picasa eruit enz.Uren turen en proberen.Resultaat:nul.Ik kan niet eens naar mijn back-ups.Het is momenteel geen Lightroom maar Darkroom
  Kun je me helpen?
  Groeten,Anneke Berings

 2. Hoi Anneke,
  Mijn vermoeden is dat je catalogus corrupt is. Wat je dan moet doen is een recente backup-catalogus openen. Door Lightroom op te starten en ALT vast te houden zou je inj een menu moeten komen waarin je een catalogus kan kiezen. In dat geval zoek je de meest recente backup catalogus op.
  Groeten,
  Mischa

 3. Hallo Mischa,
  Is het ook mogelijk om een gedeelte van een back-up terug te zetten in Lightroom, bv. 1 map?
  Ik heb onlangs een map verplaatst. Als ik in de develop modus zit, geeft ‘ ie aan ‘import’ met de datum dat ik de wijziging heb doorgevoerd. Ik denk dat ik iets fout heb gedaan, want de foto’s zijn inderdaad allemaal verplaatst naar de juiste map, maar alle historie (bewerkingsgegevens) en keywords ben ik kwijt. Ik kom er nu pas achter en heb ondertussen foto’s geupload en bewerkt. Als ik de back-up installeer, ben ik die gegevens weer kwijt denk ik?
  Ik hoop dat je me kunt helpen.

  Groeten, Regina

 4. Hay Mischa,
  Eerst de catalogus geprobeerd als back up op mijn harde schijf te zetten. Dat mocht niet. Toen een andere schijf gepakt dat mocht wel. In delen export catalogus. Alles Geïmporteerd. Toen alles klaar was kwam ik erachter dat het niet op de juiste plek was, sleur en pleur werkte niet, andere dingen nog geprobeerd niks lukte naar wens. Alles verwijderen, om het op de juiste plek te kunnen zetten. Na de optie “verplaatsen” bleken mijn mappen dus leeg op de harde schijf. Weer opnieuw exporteren op de harde schijf. Alles weer opnieuw importeren nu wel op de juiste plek. Veel dingen waren niet mee geëxporteerd, kleuren e.d namen van bestanden waren dubbel. Te veel werk met zoveel foto’s om het opnieuw te doen allemaal. Toch maar weer alles verwijderen en nu wel eerst contol a en contol s gedaan en alles weer naar de harde schijf exporteren. Op dit moment word alles geïmporteerd van de harde schijf. Ik hoop zo dat het nu wel naar wens lukt! Mijn aantekeningen waren niet toereikend dus blij dat ik het hier nog eens na kon lezen. Bedankt weer. Fijn dat ik hierop terug kon vallen. Uiteindelijk zal het toch wel goed komen? Volgende keer eerst maar ff contol s doen, want een hoop tijd zit erin zo! Groetjes Marleen

Stel een vraag