Wat betekenen die getallen en afkortingen nu allemaal op je lens?

cijfers en aanduidingen op lens01Tijdens de diverse cursussen en workshops die ik geef is er altijd wel iemand die in de war is. De verschillende getallen en afkortingen kunnen behoorlijk verwarrend overkomen. Tijd dus voor een uitleg over wat er allemaal op je objectief (ook wel lens) staat.

 

Zelf gebruik ik de volgende lens veel, de Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD (hij staat hierboven afgebeeld).

We starten met de AF, dit staat in dit geval voor het feit dat de lens autofocus heeft. De SP staat bij Tamron voor “Super Performance”, een lens dus waarin meneer Tamron z’n stinkende best voor heeft gedaan. Na de SP komt de 24-70mm. De meeste mensen snappen dit wel, dit is namelijk het zoombereik. Dit wordt gesteld in millimeters waarbij de 24mm een groothoek is en de 70mm een lichte telelens. Meer mm’s houdt in dat je een onderwerp dichter bij kan halen. Staat er op je objectief slechts één getal in mm’s, dan is dit geen zoomlens maar een lens met een vast brandpuntsafstand, ook wel een ‘prime-lens’ genoemd. Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn favoriete lens een prime is, de 50mm lens. 

Dan het diafragma. Dit objectief heeft de mogelijkheid om als grootste diafragma een diafragma van f/2,8 in te stellen. Als het mogelijk is wil je objectieven met een groot diafragma (een laag f-getal). Deze lenzen zijn echter niet alleen lichtgevoeliger, maar ook een stuk duurder. Dit verschil kan honderden of duizenden euro’s bedragen. Bij veel lenzen varieert dit met het zoombereik, zie het volgende voorbeeld.

Na het diafragma komen de termen “Di”, “VC” en “USD”. Meneer Tamron zegt met “Di” dat dit objectief geschikt is voor de verschillende camera’s. Met “VC” wordt bedoeld dat er Vibratie Compensatie in het objectief zit en “USD” staat voor Ultra Sonic Drive, een zeer snelle en stille autofocus.

Ok, een lens dus die ‘superprofessioneel’ is, op alle spiegelreflexcamera’s (van in dit geval Canon) kan worden gebruikt. Zoombereik van 24 tot 70 mm met een vibratiereductie, snelle autofocus en een maximaal diafragma van f/2,8 over het hele bereik.

Een ander voorbeeld, de lens die vaak meegeleverd wordt bij de aanschaf van de camera is de 18-55 lens. Laten we de Nikon versie eens bekijken: de AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR (3.0x)

AF-S: Een Silent Wave Autofocus lens (te vergelijken met de USD op de Tamron lens)
DX: Deze lens is ontwikkeld voor de crop-camera’s van Nikon, kan gebruikt worden op een fullframe camera als deze op de DX stand staat.
18-55: het zoombereik van de lens. Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x  te vermelden.
f/3.5-5.6G: Het maximale diafragma. Hier staan echter twee getallen en is er dus iets aan de hand. Als de lens op 18mm staat kan je het maximale diafragma van f/3,5 instellen. Zodra je gaat inzoomen wordt je maximale diafragma kleiner en eindigt op f/5,6 bij 55mm.
VR: De vibratie reductie van Nikon.

Iedere fabrikant van objectieven heeft weer andere benamingen voor de diverse opties, waarschijnlijk om patent-ruzies te voorkomen, maar voor de consument is dat allemaal niet erg handig en doorzichtig…

Wat zijn nu afkortingen die van belang zijn?
Als je een lens wilt hebben die er voor zorgt dat de kleine bewegingen die jij maakt gecompenseerd worden, dan het je “image stabilisation” nodig. Canon noemt dat “IS”, Nikon “VR”, Sigma “OS” en Tamron noemt dit “VC”. Bij Sony zit dit in de camera en wordt het steadyshot  of OSS genoemd.

Een snelle autofocus heet bij Canon noemt dat “USM”, Nikon “SWM”, Sigma “HSM”, Tamron noemt dit “USD” en Sony “SAM”

Voor de zogenaamde crop-camera’s worden objectieven gemaakt die onder andere lichter zijn. Nadeel van deze objectieven is dat je deze lenzen niet (of zeer beperkt) kan gebruiken op een fullframe camera. Als je dus een fullframe camera hebt of binnen redelijke tijd wilt upgraden is het niet handig om deze lenzen aan te schaffen. Je kan ze herkennen aan de volgende opties: Canon noemt het “EF_S”, Nikon “DX”, Sigma “DC”  Tamron noemt dit “Di II” en Sony”DT”.

cijfers en aanduidingen op lens

De Canon 70-200 F/2,8 L IS USM

Uit de war?
Ik hoop dat je nu wat meer snapt van de gegevens die op de verschillende lenzen staan. Het blijft altijd even nadenken, ook ik moet altijd even schakelen wat de verschillende fabrikanten  nu weer hebben verzonnen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

 

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

8 thoughts on “Wat betekenen die getallen en afkortingen nu allemaal op je lens?

  1. Succes met je zoektocht Els, nu heb je in ieder geval wat meer achtergrondinformatie.

  2. Een goede uitleg Mischa bedankt daarvoor Piet van den berg fotoclub Meer-foto te Lisserbroek

  3. heel duidelijke beschrijving waarvoor de getallen staan Mischa, hartelijk dank

Stel een vraag