Workshop Blijdorp, een verslag

Het was een prachtige dag afgelopen zaterdag in Blijdorp. Een mooie dag voor mij om voor 8 deelnemers de fotografiecoach voor de dag te zijn.

Tijger door Theo Lock

De fotoworkshop Blijdorp wordt (natuurlijk) gehouden in de dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Een dierentuin die al jaren verbouwd wordt en waar steeds meer dieren in ‘natuurlijke’ omgevingen komen. Iets dat voor de kijkers erg leuk is, maar voor fotografen natuurlijk ook. De focus van deze dag ligt dan ook op het maken van foto’s van de dieren. Waar loop je tegen aan bij het fotograferen van de dieren en hoe kan je de problemen die je wellicht tegenkomt bij deze fotografie oplossen.

Resultaten van deze workshop van enkele deelnemers staan verderop:

Tijger door Leo Sturm

Naast de letterlijk en figuurlijke focus op de dieren let ik als docent natuurlijk ook op andere zaken van de cursisten. Vaak kan ik bijvoorbeeld nog wel iets wijzigen aan de houding bij het fotograferen. Veel mensen staan toch wat onstabiel of houden hun camera net iets onhandig vast. Met name bij het fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden (bij schemer, avond of binnen) kan een goede stabiele houding het verschil maken tussen een bewogen of een scherpe foto. maar ook lenskeuze, werken met diafragma of sluitertijd en compositie komen tijdens zo’n workshop aan de orde.

Na een kopje koffie of thee met wat lekkers en een korte introductie gaan we snel aan de slag. We beginnen bij de prairiehondjes die een mooi verblijf hebben waar je als bezoeker prachtig dicht op kan komen en eigenlijk altijd wel leuke foto’s kan maken.

Na de prairiehondjes gaan we verder het park in en kijken we waar we willen en kunnen fotograferen. Soms zijn de dieren inactief of liggen ze ergens op een moeilijk fotografeerbare plek. In dat geval gaan we door naar een volgend verblijf. In sommige gevallen blijven we langer bij een verblijf staan en gaan we dieper in op de fotografische mogelijkheden.

Anemoon door Mariska Stroo

Aan het einde van de dag doen we de (fotografische) uitdaging van Blijdorp, het Oceanium. Waarom dit een uitdaging is? Het Oceanium is een behoorlijk donker verblijf in de dierentuin. Daarom moet je met hoge ISO werken én heb je alsnog de kans op een bewogen foto. Daarom is het Oceanium bij uitstek de plek om het geleerde van de dag in praktijk te brengen. Als je aan het begin van de dag direct het Oceanium zou gaan fotograferen, heb je een redelijke kans op een groep cursisten die denken dat alle fotografie in de dierentuin moeilijk of zelfs onmogelijk is…

Daarentegen is fotograferen in het Oceanium wel erg leuk, net zoals de rest van de Rotterdamse dierentuin.

Gorilla door Matty

Gorilla door Matty

Deze workshop heeft een vaste plek in het seizoen gekregen. Heb je zin om mee te gaan? Kijk even wanneer de eerstvolgende workshop is, vul het contactformulier in op de workshop pagina en je gaat de volgende keer mee.

Denk je dat je vrienden ook wat aan deze informatie kunnen hebben? Help mij dan om deze post te delen met de knoppen hieronder, je kan dit bericht op Facebook zetten, twitteren, Hyven, mailen en nog veel meer

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

Stel een vraag