De ISO of filmgevoeligheid wordt uitgedrukt in een getal. Voor dat getal worden internationale normen gebruikt zodat overal ter wereld en bij iedere camera de filmgevoeligheid gelijk is. Letterlijk staat ISO voor International Organization for Standardization.
Hoe hoger het ISO getal, hoe minder licht er nodig is om een opname te maken. Een verdubbeling van het ISO getal (bijvoorbeeld van 200 naar 400) geeft dat je maar de helft van de hoeveelheid licht nodig hebt om een foto te maken.
In het verleden werd de lichtgevoeligheid ook wel in ASA of DIN uitgedrukt.
Artikelen die ik geschreven heb waarin ISO voorkomt:
Kan je ISO te hoog zijn?
Kan je ISO te hoog zijn? Ja, dat kan. Een te hoge ISO als dat niet nodig is, is, eh, niet nodig. Maar wanneer is het nu wel nodig om je ISO omhoog te zetten? InRead More…
Automatische ISO, wel of niet gebruiken?
Een artikel over de auto ISO instelling. Is dit een handige optie of zorgt het voor hoofdbrekens achteraf? Ik leg de werking uit en dan mag je zelf beslissen 🙂 Want ik zeg altijd “Je ISORead More…
ISO versus Ruis, een uitleg
Eerder schreef ik een artikel om je te laten zien dat je best wel  met een hoge ISO kan fotograferen én toch kan voorkomen dat er veel ruis op je foto komt. Ik heb daar eigenlijkRead More…
Voorkomen van ruis in je foto’s, het geheim
Digitale ruis in de foto, een probleem waar sommige fotografen gek van kunnen worden. Veel fotografen streven er naar om met een zo laag mogelijke iso te fotograferen om het probleem van de ruis zoveel mogelijkRead More…