Wat is sluitertijd

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd of de belichtingstijd is de tijd die het duurt om het licht op de film of sensor te krijgen. Spiegelreflexcamera’s hebben een mechanisch sluitergordijn dat opent en sluit, de tijd die tussen openen en sluiten zit is de belichtingstijd. Omdat het hier om een sluitergordijn gaat wordt de term sluitertijd genoemd. Ook als er geen sluitergordijn in de camera zit (veel camera’s werken met een elektronische sluiter) wordt dit toch de sluitertijd genoemd.

Bij veel camera’s is de sluitertijd instelbaar van heel kort naar heel lang. De notatie van de sluitertijd kan verwarrend werken. Een sluitertijd van één zestigste wordt genoteerd als 1/60. Dit is een tijd van een zestigste deel van een seconde. Sommige camera’s zetten dan 1/60 in het display, maar enkele camera’s alleen het getal 60.

Als de sluitertijd in de buurt van een seconde komt, wordt meestal het teken ” gebruikt. Een sluitertijd van 5 seconden wordt dan geschreven als 5″

Artikelen die ik heb geschreven over sluitertijd kan je hier onder vinden:

Help, mijn foto is niet scherp

  Soms gebeurt het gewoon, je foto is niet scherp. Wat kan dat nu zijn en hoe kan je het oplossen? Het probleem kan aan verschillende factoren liggen, laten we de meest voor de hand liggendeRead More…

Posted in blog | Tagged , , , , , , , , , , | 9 Comments

 

About Mischa de Muynck

Over de auteur: Mischa de Muynck is fotograaf en verzorgt cursussen en workshops. Daarnaast verzorgt hij fotovakanties en is hij in te huren voor diverse fotografie. Op Facebook en Twitter is hij ook te vinden met tips en trucs. Wil je van alles op de hoogte blijven, abonneer je dan op het maandelijkse iZine.

Stel een vraag